Nu , nu sărbătoresc Halloween-ul!!! pentru că acel dovleac sculptat nu are nici o semnificaţie pentru mine. Sau dacă sculptarea unui simplu dovleac pentru bucuria copilului înseamnă a sărbătorii , atunci am să mă contrazic. 

Însă …

În fiecare an, în prima zi de Brumar în foarte multe tări creştine din lume se serbează Ziua morţilor sau mai este  numită în unele zone şi Luminaţia.

Se spune că în noaptea Luminaţiei sufletele celor plecaţi se întorc în mijlocul celor dragi.

Chiar dacă este o sărbatoare catolică, “Ziua mortilor” a fost preluată şi de creştinii ortodocsi,  luterani, calvini reformaţi sau unitarieni.

Familia , rudele şi prietenii se pregătesc pentru această zi curăţând momintele celor dragi plecaţi dintre noi , iar apoi , pe data de 1 noiembrie aceştia revin să aprindă lumânări , să pună flori şi coroniţe de flori pe morminte  pentru comemorarea celor trecuţi în nefiinţă , se roagă pentru sufletele lor, iar preotul sfinţeşte mormintele şi spune câte o rugăciune acolo unde i se cere.

În Maramureşul istoric tradiţia se păstrează şi în ceea ce priveşte cultul morţilor , care este foarte important , din cele mai vechi timpuri, maramureşenii obişnuiesc să dea pomană tuturor celor aflaţi în cimitir sau ţintirim cum se mai spune în aceste zone.

Aici , unde tradiţia e la ea acasă , oamenii fac plăcinte cu brânză iute pe vatră ,  fancuri sau cum le cunosc unii gogoşi, prăjituri şi cozonaci , sarmale din varză acră cu şuncă şi slănină , mici cât de-o-mbucătură ,care sunt musai gătite în oală de lut. Toate se servesc cu mâna după care e musai a se bea un păhărel de pălincă de prună în amintirea morţilor.


Dumnezeu să-i odihnească pe cei dragi, ce au paşit pe alte tăramuri.

Reclame