Conform dicţionarului de superstiţii, prima referire la vineri 13 ca superstiţie independentă a fost făcută în 1913 în Notes and Queries, unde era menţionat „ghinionul adus de vineri 13”.majoritatea studiilor arată că „vineri 13” este o superstiţie a secolului XX. Mai exact în 1907 , când Thomas W. Lawson, un finanţist şi specluator de bursă, a publicat singurul său roman intitulat „Vineri, treisprezece”, se pare că acest roman a stat la baza coroborării dintre cele două superstiţii temute, în imaginarul colectiv.

Fascinaţia pentru numărul 13 s-a concretizat într-o întâlnire a 169 bărbaţi (13 x 13) într-o zi de vineri 13, mai exact 13 ianuarie 1882,  la ora 19:13. Pentru a ajunge la cele 13 mese, invitaţii au trecut pe sub o scară şi au vărsat sare pe jos. Toate cuţitele au fost aşezate pe farfurii sub forna unui X, iar invitaţii au cinat sub un banner roşu pe care scria „Morituri Te Salutamus” (noi, cei care vor muri, te salutăm).Astfel de întâlniri au avut loc anual şi de fiecare dată membrii clubului spărgeau oglinzi, vărsau sare şi dădeau cuţite din mână în mână sau aprindeau câte o lumânare pentru fiecare membru de la masă, aşteptând să vadă care se va stinge prima şi să afle astfel care dintre persoane ar urma să moara în acel an.

LEGENDE: Dacă 13 persoane stau la masă împreună, una dintre ele va muri în mai puţin de un an. Turcii urăsc atât de mult numarul 13 încât l-au scos aproape din vocabular. Multe oraşe nu au o stradă cu numarul 13 sau un bulevard cu numarul 13. Sunt si cladiri ce au sărit cu numerotarea peste etajul al 13-lea. Se spune că dacă ai 13 litere în nume, vei avea norocul Diavolului. Egiptenii şi chinezii considerau numărul ca unul norocos. Niciodată să nu-ţi schimbi patul într-o zi de vineri 13, vei avea coşmaruri. Dacă îţi tai unghiile într-o vineri, o faci din tristete şi supărare. Navele care pleacă din port vinerea au ghinion.

Cele mai celebre şi stupide superstiţii asupra zilei ….

Dacă un copil să naşte într-o zi de vineri 13, nu va avea noroc niciodată.

Un om născut într-o zi de vineri 13 va muri tânăr.

Un copil născut într-o zi de vineri 13 va avea mereu ghinion, dar o parte din această nefericire va fi înlăturată dacă ziua naşterii lui va fi tăinuită.

Un copil născut într-o zi de vineri 13 nu va avea noroc decât după ce toţi cei care îi ştiu adevărata dată a naşterii vor muri.

Un copil născut într-o zi de vineri 13 va trebui să poarte cu el un picior de iepure de la un iepure ucis la miezul nopţii de un fermier saşiu. Dacă copilul va pierde piciorul de iepure, va muri.

Dacă o femeie îşi serbează ziua într-o zi de vineri 13, în mai puţin de un an se va căsători şi va avea un copil.

Este de rău augur să te căsătoreşti într-o zi de vineri 13.

Dacă un cortegiu funerar taie calea unui om într-o zi de vineri 13, atunci persoana în cauză va fi condamnată la moarte.

Cine iese din casă în noaptea de vineri 13 va avea convulsii.

Dacă 13 persoane stau la o masă pe data de vineri 13, una dintre ele se va îmbolnăvi grav.

Nu purta negru în ziua de vineri 13, sau în scurt timp vei purta doliu.

Nu te tunde în ziua de vineri 13, sau cineva din familia ta va muri.

Nu te muta în casă nouă într-o zi de vineri 13, vei avea ghinion.

Jason Voorhees este deja un personaj clasic al francizelor horror, fiind cunoscut drept ucigaşul cu masca de hochei,  12 filme şi numeroase carţi au fost realizate sub aceasta franciza ce a contribuit la ideea ca vineri 13 este o zi blestemată.

Dacă ai chef azi de un film , îţi recomand

Reclame