Etichete

, , , , ,

Porturi şi cetăţi , altădată înfloritoare , comori nebănuite , zăcăminte preţioase şi chiar unul din cele mai mari fluvii din lume , toate sunt comorile tainice din Marea Neagră . Apele tubluri ascund un tezaur bogat dar prea putin cunoscut.

Marea Neagră a fost iniţial un lac , cu o salinitate foarte scăzută în care se scurgea apa topită  din gheţari. În jurul ei , la o adâncime de 200 de metri  au fost descoperite urme ale unor aşezări umane , probabil sate de pescari şi de agriculotri. Topirea masivă a gheşurilor a făcut ca nivelul Marii Mediterane să  crească alarmant şi a inundat o întindere uriaşă de pământ. Cercetătorii susţin că există dovezi clare că vechiul Port Euxin a fost scena unui potop de proporţii biblice. Pe fundul marii , în dreptul oraşului Mangalia aşteaptă să fie descoperite ruinele vechiului oraş Callatis. Comoara de sub apă ar putea relansa turismul la Marea Neagra . Vechiul Callatis întemeiat de greci pe locul unei aşezări getice , este acum acoperit de ape. La 6 metri adâncime, pe fundul marii au fost descoperite drumuri pavate cu blocuri de piatră, ziduri , pereţi şi coloane , cioburi de amfore şi vase folosite de locuitori, ruinele se întind pe o suprafaţă de 8 kilometri. Un tezaur arheologic şi cultural stă ascuns sub ape şi indiferenţa statului. Pe fundul Marii Negre mai stă ascuns şi singurul fluviu submarin activ din lume , şi-a săpat o albie adâncă de 35 metri şi lată de un kilometru, are o lungime de 60 km şi un debit de 22 000 metri cubi de apă pe secundă. Tot marea noastră ascunde o bombă cu ceas ,în adânc există zăcăminte de gaz metan şi de hidrogen sulfurat care ar putea ajunge în atmosferă la un cutremur puternic produs în adânc . În cazul unei asemenea catastrofe nu doar litoralul ar fi pustiit , ci întreaga suflare pe o rază de câteva zeci de kilometri.

O poveste frumoasă circulă de mai mulţi ani printre localnicii din 2 Mai

Câţiva dintre ei au găsit pe plajă pietre semipreţioase deosebite , a căror valoare este evidentă , pietrele având originea greu de desluşit . Se spune că , în urmă cu multi ani în urmă , o navă din flota românească a sosit în apropiere de golf şi a aruncat balastul de care nu mai avea nevoie. Că balastul fusese încărcat în Italia , la Neapole , şi conţinea roci vulcanice aduse la suprafaţă de Vezuviu. Cu timpul apa a spălat sedimentele vulcanice şi pietrele semipreţioase , în special agate .


Pe elicea vaporului expus într-o intersecţie din Constanţa , scrie “Om liber, tu vei iubi intotdeauna marea” e primul vers din Om si mare de Charles Baudelaire 

Asta este marea noastră , o parte din ce ascunde ea.

 

Om liber, tu vei iubi intotdeauna marea.

Marea  îţi e oglindă si sufletul ţi-l vezi

Cătând prin valuri calme, neştiutor, cărarea

Si spiritul e haos pe care-l celebrezi

Îţi place să te-alunge cu sânu-ţi de imagini

O-mbrăţişezi cu ochii si braţele, iar cinul

Tresalte-ntotdeauna la sunetu-i, vecinul

În plânsetu-i de cosmos de neoprit în margini

Amândoi sunteţi tenebroşi si discreţi

Om, nimeni nu-ţi scrutează abisul sufletesc

Tu, mare (Totul ştie doar duhul ce-l primesc)

În vremea asta, iată, nenumărate ere

Cu care duceţi luptă fără iertare-n gând

Atât iubiţi carnagiul si moartea printre sere

O, luptători pe viaţă, o, fraţi iubiţi nicicând.

( fragment )

 

Reclame