Despre concertul de anul nou de la Viena ar fi multe de spus , insa eu nu ma consider o foarte mare cunoscatoare a istoriei acestui eveniment sau a muzicii clasice dar atunci cand ceva iti incanta privirea si auzul parca vrei sa stii mai mult . Nu vreau sa plictisesc cu informatii pe care cei interesati le pot gasi azi apasand o tasta  dar am sa pun pe tapet un minim de informatii legate de acest „regal artistic ” 

Concertul de anul nou al Orchestrei Filarmonice din Viena are loc in fiecare an in dimineata zilei de 1 ianuarie la Viena in Austria . Primul concert a avut loc chiar in anul izbucnirii razboiului, la 31 decembrie 1939, ca un mesaj de pace, care nu si-a gasit insa atunci ecoul. Florile care decorează sala de concert sunt donate anual de către orasul San Remo  din Italia .Concertul este televizat si aduna din jurul lumii  o audienta estimata de aproximativ 1 miliard de telespectatori în 70 de tari.  Muzica este în principal cea a familiei Strauss.La concertele de anul nou, pupitrul filarmonicii vieneze a gazduit dirijori al caror nume constituie un reper: Lorin Maazel, Herbert von Karajan, Seiji Ozawa, George Pretre, Riccardo Muti.

Concertul se incheie, in fiecare editie, cu Valsul Dunarea Albastra al lui Johann Strauss II, urmat de Marsul lui Radetzky . In timpul acestei ultime piese, audienta aplauda în ritmul melodiei iar dirijorul se întoarce sa dirijeze audienta în locul orchestrei.

Si cum toate placerile se rezuma si la partile materiale sa pomenesc aici si de pretul unui bile care incepe de la 20 E si ajunge la 940 E pentru anul 2013 si asta daca mai gasiti bilete . 

Reclame